vrijdag 3 juli 2015

Vogelenzangpark alias “Wietpark”

Het Veldhovense bestuur moet zich achter de oren krabben en de dorpse naïviteit van zich afschudden. Hoog tijd om oplossingsgericht te denken in plaats van de bestraffen. Vijf jaar terug haalde ons rustige “dorp” de landelijke publiciteit. Hangjongeren waren over alle grenzen heen gegaan en hadden de boel ernstig onveilig gemaakt. Al in een vroeg stadium zagen wij dit voor onze ogen (in de straat en voor de deur) gebeuren. Waarschuwingen richting gemeente en politie over een “potentiële brandhaard” werden afgewimpeld “het viel allemaal wel mee, wij stelden ons aan”. Helaas kregen wij volledig gelijk. Maar liefst 35 hangjongeren in ons dorp werden als bende opgerold en opgepakt. Zembla kwam naar het dorp en er volgde een documentaire “hoe het zo mis kon gaan”.


Toen de grootste raddraaiers waren afgevoerd naar Vught, werd er met veel bombarie een nieuwe pannakooi geplaatst in het park tussen onze wijk en de belendende woonwijk. De achtergebleven jongeren die het net niet al te bont hadden gemaakt, werden er bij betrokken. Een grootse, feestelijke opening met burgervader, (hang)jongeren, ouders, pers, noem maar op. Dat was de nieuwe “hangplek”. Daar werden ze gedoogd. Jong en oud maakte gebruik van deze pannakooi. Veel oudere jeugd, met name in het weekend en ’s avonds. De jongere jeugd op vroegere tijdstippen.

Vervolgens scoorde de gemeente een Europese subsidie van maar liefst een miljoen euro. Met dat geld werden parken gerenoveerd en opgeleukt. Vooral dat ene park. Ik zou bijna zeggen dat er wat aan de strijkstok moet zijn blijven hangen, maar het leven zal ook daar wel duur zijn. Er kwam een speeltuintje met permanente waterplek aan de achterkant van het park bij de Dahliatuin. Grote keien er in en natuurlijk geen grondwatertoevoer. Het idee was dat de regengoden voor de watervoorziening zouden zorgen. Het zal geen verrassing zijn dat stilstaand water niet schoon blijft. 





Toen de grote verbouwing voltooid was, volgde een oproep om een naam te bedenken. Het "Vogelenzangpark" werd gedoopt. In het begin zag het er nog wel leuk uit. We vroegen ons wel af of het water niet te hoog zou kunnen komen te staan. Was dat wel veilig voor kleine kinderen? Een voorbij fietsende vrouw verwoordde onze gedachten en riep vanaf haar fiets “How to drown your kids in The Netherlands”. Duidelijk. Een Engelstalige (veel buitenlanders in Veldhoven dankzij met name ASML) voorzag verdrinkende kinderen. Dat valt in de praktijk dus mee, het water staat zelden hoger dan 10 centimeter. Het moet hard regenen, wil het vollopen en blijven. Dat fietsen mag natuurlijk niet in het park (alleen op het fietspad dat de twee wijken met elkaar verbindt. Weinig fietsers “storen” zich overigens aan die beperking.

af en toe staat het water hoog

So far so good. Het honden uitlaatterrein werd helaas gehalveerd. Voorheen waren er twee (een voor de behoeften, de ander om te spelen en zo stond het duidelijk met pictogrammen op de borden bedrukt). Dat de honden die borden niet konden lezen, op welk veld ze nou eigenlijk “wat” moesten of mochten doen en laten, zal de aanleiding zijn geweest om een veld af te nemen. Dan maar alles op één veld. Loslopen buiten dat veld wordt bestraft, net als 13-jarige kinderen (en ouder) die op de eerste schooldag naar de middelbare school hun route bekorten en het park in de lengte doorkruisen via het voetpad. De geüniformeerde, noeste agenten staan in groten getale, verdekt opgesteld om de jongelui op de bon te slingeren. Nog geen 14 jaar en zonder ID-kaart komen ze weg met een bon voor 50%. Bejaarde dames met een loslopend hondje worden getrakteerd op een bijna-hartstilstand door een uit de bosjes springende milieuwacht of agent omdat ze bijna crimineel zijn vanwege hun loslopende hoogbejaarde hondjes.

In de tussentijd kwam de bewoner van de aan de pannakooi belendende bungalow in opstand. Dat hadden ze kunnen verwachten. De oudere jeugd maakte teveel geluid bij het gebruik van de pannakooi. Dat duurde niet lang … Deze bewoner is namelijk een gemeenteambtenaar met invloed. Zodoende werd de kooi dit voorjaar afgebroken en vervangen door een miniatuur variant en bovendien een stuk dichterbij de weg. Zo dichtbij en met een hekwerk dat zoveel lager is dan zijn voorganger, dat een klein kind de bal nog over het hek schiet en achter de bal aan mag zo de drukke weg op …

De hangjeugd “paste zich aan” en verplaatste zich naar de rest van het park naar de diverse bankjes. Oh ja, op het uitlaatveld staan ook bankjes. Wel twee! Een prullenbak ontbreekt. Het is namelijk niet de bedoeling dat daar zakjes met hondenuitwerpselen in worden gegooid. In eerste instantie waren er überhaupt geen prullenbakken. Stel je voor, veel te veel werk om ze te legen … De hangjeugd laat achter wat het meegebracht heeft. Het speeltuintje voor de jeugd (mooi speelstel, absoluut) ligt bezaaid met peuken, volle flessen Ice-tea, lege sigarettenpakjes, rotzooi, afval, verpakkingen, doppen van petflessen en natuurlijk (overal op de paden) kom je de lege wietzakjes tegen.

   



In Veldhoven is de jeugd op weinig plaatsen welkom. Er is zowaar een gedoogplek , een honk waar ze lekker betutteld worden, Odeon genaamd. Dit is een plek voor de tussenjeugd, ik schat tot een jaar of 13, 14. Mijn knul van 15 zou daar al niet meer naar toe willen. Die hangt gelukkig liever thuis bij een vriend op de bank, in de kelder of de tuin of in de pannakooi in het andere park (dat is wel een grote). Dat komt wel goed.

Bij Odeon mag de jeugd natuurlijk niet roken of drinken. De jeugd laat zich vanzelfsprekend weinig opleggen of verbieden. Zodra ze de betutteling beu zijn, zijn ze verdoemd tot zelfgecreëerde hangplekken. Dat maakt dat het helemaal niet ongebruikelijk is dat je opeens een politiewagen via het fietspad door het park ziet rijden. Of dat je auto’s geparkeerd ziet staan op de velden bij de bankjes (stel je voor dat ze moeten lopen). Vanzelfsprekend wordt er uitgebreid gedeald. De brommers en scooters en fietsers scheuren druk bellend op maximale snelheid door het park en de wandelaars en hondenbezitters moeten maar weer opzij duiken. Dat doe ik natuurlijk niet “ze wachten maar tot ze via het gras langs mij kunnen”.

Ik begrijp dat ze een plek nodig hebben. Wij maakten vroeger ook lawaai. Wie is er niet jong geweest?! Geef ze die plek. Creëer van mijn part (niet mijn idee, maar ik vind ‘m geweldig) een (semi) coffeeshop (juist omdat we een dorp zijn). Een plek waar de wat oudere jeugd zich welkom voelt, zonder betutteling. Waar ze hun grammetje wiet kunnen scoren. Een flipperkast kunnen laten stuiteren etc. Een plek waar ze hun ei kwijt kunnen zonder dat de overige bewoners/bezoekers hoeven te struikelen over het afval. Dan kunnen de kleine kinderen ook veilig gebruik maken van de voor hen bedoelde speeltuin. Doe dan gelijk wat aan de watertoevoer. Ziektes liggen op de loer zodra er water in de geulen staat. Niet alleen voor honden die er uit willen drinken bij warm weer, maar ook voor de kinderen die er in spelen.

Zo’n plek is niets minder dan een win-win situatie (of niet?). Een plek waarmee je in een klap zicht hebt op de jeugd. Aan het roer een “oudere” jongeman die met de desbetreffende jeugd kan lezen en schrijven. Iemand waarnaar ze luisteren en die weet wat er in hun hoofden omgaat. Die problemen kan signaleren waarna ze tijdig kunnen worden verholpen. Wat zou het resultaat zijn van zo’n plek? Misschien zit het probleem nu juist daarin! Onder het mom “we zijn een dorp en dus komt er géén coffeeshop” kunnen ze “bonnen uitschrijven” en cashen. Zo’n plek “kost geld” en levert “hooguit” een schoner en veiliger park. Bovendien is er ook nog de werkverschaffing.

De werkgelegenheid is ongetwijfeld ernstig gebaat bij de hangjeugd. Die hebben hun werk in en om de parken waar deze jongeren niet mogen komen. Politie (in auto en op de fiets), milieuwacht, de opruimdiensten van de Ergon … tja, die moeten ook wat te doen hebben. Dat was ik bijna vergeten.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten