donderdag 31 oktober 2013

Oktobermaand - "Mamming"

"Mamming"-vrouwen zijn borstenventers als in potloodventers

Het was naïef om te denken dat mijn oproep oktobermaand-ik-ga-dagen-op-vakantie en die van lotgenoten om te stoppen met zinloze acties over bewustwording van borstkanker resultaat zouden hebben. Binnen de kortste keren was er een nieuwe actie “bh-loze dag”. van-nep-vakantie-naar-zinloze-bh-loze Die ging redelijk rustig voorbij. Op de valreep kwam er aan het einde van de borstkankermaand een nieuwe ludieke actie, genaamd “mamming”. Mamming lijkt de nieuwe rage te worden.

Dit keer is er bedacht dat het laten maken van een mammografie nogal gênant is. Daarom gaan vele vrouwen met gezonde borsten gênant op de foto en delen die foto’s via de social media. Op die manier zeggen ze aandacht te krijgen voor het laten maken van een mammografie.

Het creëren van bewustwording is natuurlijk belangrijk. Maar ik begin sterk het vermoeden te krijgen dat de meeste van deze dames die ongegeneerd met hun boezem lopen te pronken helemaal niet uit zijn op aandacht voor de mammografie. Er zitten ook (ex-)borstkankerpatiënten tussen. Ik respecteer dat zij het een goede actie vinden, maar ik begrijp het niet. Ik kan me wel voorstellen dat het hen inderdaad te doen is om bewustwording voor wat zij zelf hebben meegemaakt. Maar om het op die manier te doen ... ik kan me niet voorstellen dat het aantal ervaringsdeskundigen in deze groep groot is. Het merendeel weet niet waar ze het over heeft.
Ontelbare dames denken dat de mammografie alle ellende zal voorkomen en dat amputaties dan nooit zullen gebeuren. Het is duidelijk. Ze zoeken aandacht voor hun eigen "meiden". Eindelijk hebben ze een reden gevonden om er "voor het goede doel" ongegeneerd mee te koop te lopen. Het zijn onvervalste vrouwelijke "potloodventers" maar dan "borstenventers".

Mijn borst met tumor is nog niet geamputeerd. Maar dat gaat binnen afzienbare tijd gebeuren. Als je net als vele lotgenoten één of beide borsten moet missen, dan kun je zomaar een dubbel gevoel hebben bij het zien van die gênante foto’s van dames die hun beide borsten ongegeneerd laten zwabberen op de social media. Een prothese of litteken na amputatie is toch net wat anders dan een weelderige boezem. Foto's hiervan staan aan het einde van dit stuk en zijn niet geschikt voor kinderen.

Als je ooit je borsten hebt laten pletten tussen de onverbiddelijke platen om een mammografie te laten maken, dan zou je er naar mijn idee niet zo luchtig over nadenken. Dan zou je niet iedereen oproepen om maar een mammografie te laten maken. Dan zou je je afvragen en gillen om een vriendelijker manier om de bedoelde foto's te kunnen maken.

Mamming krijgt veel aandacht via de media. Lotgenoten die via Facebook reageren dat ze er niet van gecharmeerd zijn maar zich juist gekwetst voelen, worden zonder pardon geblokkeerd en hun reacties worden verwijderd. Daarbij verschijnt dan de melding dat hun reactie “beledigend of spam” is geweest.
Volgende bericht krijg ik bij het posten op de FB groep van Mamming:
Post failed, this post contains blocked content that has previously been flagged as abusive or spammy.
Kortom, ik ben geblocked.
Het moet toch niet veel gekker worden. Mensen die oproepen tot bewustwording durven niet eens de discussie aan met borstkankerpatiënten. Ze verdragen geen kritiek en zijn bijzonder laf. Zodra een lotgenote een bericht plaatst dat ze er niet blij mee is, wordt ze zonder pardon geblokkeerd. Toegang tot de pagina wordt ontzegd.

Wat mij betreft moet die hele Facebook pagina door Facebook worden geblokkeerd. Het is buitengewoon aanstootgevend en kwetsend voor vrouwen die door borstkanker hun borsten moeten missen. Zeker als ze dan ook nog zulke kwetsende reacties op de koop toe krijgen als ze er iets van zeggen. Lotgenotes worden namelijk voor "zeikers en/of azijnpissers" uitgemaakt.

Gelukkig heeft ook Pink Ribbon er afstand van genomen en aangegeven niet gecharmeerd te zijn van deze actie.
Voor wie nog niet overtuigd is volgt hieronder het bericht van een lotgenote waarmee ze aandacht vraagt bij Giel Beelen. Ze hoopt dat hij de andere kant van het verhaal wil aankaarten in zijn uitzending.

Bericht van een lotgenote over *mamming*
Onderstaand bericht heb ik naar Giel Beelen gestuurd van Radio 3FM. Het wordt tijd dat wij eens naar buiten treden en onze stem laten horen!!! Het is nog steeds 'borstkanker maand'. Maar voor ons is het 'borstkanker levenslang'. Er is de afgelopen maand weer veel gezegd en geschreven. Dag is mooi. Maar ondertussen kijken wij lijdzaam toe hoe andere vrouwen, door te denken dat ze meeleven met ons, ons choqueren en pijn doen. Ben benieuwd of wij ook onze gevoelens mogen uiten op de radio, in de krant of op de televisie
-----------------
Bericht:
Dit is een heel serieus bericht. Weet even niet tot wie ik me kan wenden. Ik ben een vrouw met borstkanker waarvan beide borsten zijn geamputeerd. Ik maak deel uit van een grote groep lotgenoten die elkaar steunen door dik en dun. Helaas moeten wij geregeld afscheid nemen van een lotgenoot. Waar het nu om gaat. Er worden geregeld 'ludieke' acties bedacht door 'gezonde' vrouwen, vrouwen die hun mooie borsten nog hebben. Ze doen dit ongetwijfeld met de beste bedoelingen en om solidair te zijn met ons, vrouwen zonder borsten. Maar het tegendeel wordt bereikt. Stil en vol verbazing, boosheid en verdriet lezen we weer over een nieuwe actie. Dit keer is het 'mamming', volgens mij bedacht door 2 mannen. Om solidair te zijn met ons, leggen de vrouwen overal hun borsten op (tafels, bars, politiewagens etc..) om er vervolgens een foto van te maken en die op b.v. Facebook te plaatsen. Heel solidair (NOT), wij mogen dus kijken naar al die mooie 'gezonde' borsten. Als een lotgenoot uit mijn groep een bericht plaatst over hoe het voelt voor ons, wordt het verwijderd. Tot onze grote verbazing hebben ze vanmorgen zelfs de radio gehaald (weet niet welk programma). Dus heel veel publiciteit, maar vooral ons monddood maken. Hoe solidair kun je zijn??? Ik weet niet tot wie ik me kan richten om onze stilte te doorbreken. Giel zie ik als een warm, betrokken en sociaal mens. Misschien kan hij of iemand van jullie team mij verder te helpen om uit onze schaduw te stappen.
Ik hoop echt dat wij gehoord en gezien worden door jullie! Alvast enorm bedankt namens alle vrouwen met borstkanker.
Groetjes, H.
Een van mijn lotgenotes is bereid haar foto's te delen via dit blog. Deze foto's zijn niet geschikt voor alle leeftijden. Maar ze zijn wel de bittere realiteit van velen, waaronder vele, veel te jonge vrouwen.

Mooie lingerie doet een hoop. Maar ze zegt daarbij:
ze zijn heeeeell handig deze plakkers... gaan soms spontaan zwemmen in de vijver als ik de vijver schoonmaak joh
Want, zonder bh moet ze haar protheses vasthouden.
Als los item lijkt het een beetje op een nepborst
die we ooit voor Gert-Jan kochten als Sinterklaas cadeau.
Dat voelt opeens heel anders.
Een vrouw die geen mammografie meer kán laten maken ...

5 opmerkingen :

 1. Thanks margriet. Samen staan we sterker !
  Hennie x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal met je eens Margriet, al die onzinnige acties wekken bij velen de lach op of geschamper. Wees je bewust van wat je hebt zonder het een ander op te dringen. Stoer blog, hou ik van!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Margriet,
  Om te beginnen wil ik je sterkte wensen in je strijd tegen deze vreselijke ziekte.
  Daarnaast heb ik een vraag aan jou. Middels een retweet van Asha ten Broeke ben ik hier terecht gekomen. Met stijgende verbazing heb ik over het fenomeen Mamming gelezen. Ik heb er zelf ook een blog aan gewijd (geplande publicatiedatum as. donderdag) waarin ik wil verwijzen naar jouw blog (dit bericht) middels een link. Uit principe link ik nooit zonder toestemming. Vandaar deze reactie die eigenlijk een vraag is (ik heb het per mail geprobeerd maar kreeg te horen dat het e-mail adres op je blogger-pagina niet bestaat).
  Graag hoor ik van je.
  Groeten en nogmaals sterkte.
  Rianne Deinum

  BeantwoordenVerwijderen