dinsdag 16 september 2014

De kleren van de Minister #Prinsjesdag2014

De afgelopen maanden heeft Jet Bussemaker zich misschien een klein beetje zorgen gemaakt over haar outfit voor Prinsjesdag 2014. Misschien was ze bij de eerste ontmoetingen en bij het zien van tekeningen en ontwerpen nog huiverig voor het eindresultaat. Als dat al zo was, dan waren haar zorgen verleden tijd op 1 september jl. Toen vond het laatste afpasmoment plaats. De kleren van de minister werd niet door een bekende couturier ontworpen en geleverd.

De reputatie van de minister werd in handen gelegd van een groepje geselecteerde studenten van Sint Lucas in Boxtel en het Summa College uit Eindhoven. Zij kregen de eervolle opdracht een volledige outfit te ontwerpen en maken voor de minister van OCW. Van schoenen en tas (leer) tot hoed en jurk en met accessoires van keramiek en glas. Mijn dochter is een van deze studenten. Zij wordt opgeleid tot keramist bij de opleiding “Creatief Vakman” van het Sint Lucas in Boxtel. Aan het einde van het schooljaar moest ze opeens naar de Rijnstraat in Den Haag. Ze moest op visite bij de minister …


Later die dag (3 juni 2014) zaten we samen op de hoofdtribune van het Kyocera Stadion en als échte VIP’s in de World Club Lounge. Dochter voelde zich niet zo op haar gemak tussen al die VIP’s. Maar mijn grote broer (projectleider van het evenement en daarmee goed voor de VIP-plaatsen voor zijn “zusje en nichie”) wist daar wel raad mee en concludeerde dat van al de aanwezige VIP’s er vrijwel niemand kon zeggen óóit op bezoek te zijn geweest bij Jet Bussemaker (officieel wist hij natuurlijk van niets). Lees ons zotte dagje nog eens terug 3 juni 2014: zotte-dinsdag.

Gisteravond brachten we de meiden vast naar Den Haag zodat ze vandaag niet voor dag en dauw zouden hoeven vertrekken. Wie wil er niet gezellig logeren in Den Haag op de zevende etage met uitzicht op de binnenstad, de Elandkerk, de Grote Kerk en bovenal het Vredespaleis. Bij heel helder weer kun je zelfs het hoge gebouw van Nationale Nederlanden zien helemaal in de verte in Rotterdam. Met het mooie weer van gisteravond en alle lichtjes was het een oogstrelend geheel. Ik raakte niet uitgekeken. Ik kreeg er acuut heimwee van maar moest terug naar Veldhoven. Het kriebelt in mijn buik, ik wil in Den Haag zijn en als een toerist kijken naar de Gouden koets.

Vanochtend in alle vroegte kreeg ik een berichtje met een foto van het eerste artikel. Ze staan in het Eindhovens Dagblad. De feiten kloppen niet allemaal, maar dochter wordt genoemd en staat met haar snoet op de foto. De niet-aanwezige studenten lopen in het artikel de vermelding van hun bijdrage mis. Het lijkt alsof slechts vier meiden het klusje hebben geklaard. Zo is het niet. Er waren er meer betrokken bij deze geheime opdracht.

Eindhovens Dagblad 16-9-2014
Vooralsnog kwam er gisteren het teleurstellende bericht dat slechts één van de studentes plaats mag nemen in de Ridderzaal. Er is geloot tussen het meisje dat voor de hoed heeft gezorgd en zij die de jurk heeft gemaakt. Het meisje met de hoed heeft gewonnen. Ik vind het sneu. Ook al moet je jaren van tevoren plaatsen reserveren, deze studenten verdienen allemaal een plekje in de Ridderzaal. Niet alleen om de kijken naar de kleren van de Minister (gelukkig niet van de Keizer – het is een serieuze aangelegenheid).

De timing is goed. Dochter en klasgenoot kunnen er een meerdaagse logeerpartij van maken want morgen staat een excursie met school op de agenda “opnieuw in Den Haag”. Dan gaan ze eerst naar de hoedjestentoonstelling. Alle hoedjes van 100 jaar Prinsjesdag in het Haags Gemeentemuseum en vervolgens mogen ze ook nog naar Pulchri Studio. Nee hoor, ik ben niet jaloers. Geen flauw idee waarom ik groen zie, ik gun het ze van harte. De zon mag uitbundig schijnen, dan kunnen ze vanavond ook nog even met hun vermoeide voetjes “pootje baaien in de zee”.

(p.s. ik word alweer groener …) Ik ben benieuw hoe zot haar Prinsjesdag-dinsdag gaat worden.

Inmiddels zijn de meiden gearriveerd bij de Hoftoren. Ze zijn naar de Rijnstraat gelopen (kwartiertje dus goed te doen). Ook al wist geen van beiden de weg in Den Haag, de route was simpel. Ze konden niet verdwalen. Het is eigenlijk alleen maar “rechtdoor”. Vanaf het balkon op de zevende verdieping konden we gisteren de mooi verlichte Hoftoren van OCW aanwijzen en zeggen “daar moeten jullie morgen naartoe”.

De binnenstad is vandaag nauwelijks bereikbaar met de auto. Door het mooie weer wordt het dubbel zo druk. Plattelandsvrouwen, kaartclubjes, vriendinnen, toeristen etc. komen massaal naar de Hofstad. Velen zoeken al vroeg een plekje bij de drankhekken voor Paleis Noordeinde of bij het Mauritshuis/Binnenhof of ergens langs de route. Langs die route had ik vele jaren geleden mijn eigen perfecte uitzicht, gewoon vanuit mijn raam op het Plein. Oh oh Den Haag, ik mis je nu al weer.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten