zaterdag 22 september 2012

Haren verloor haar onschuld

Een onschuldige uitnodiging op Facebook voor een Sweet-Sixteenfeestje liep vannacht ernstig uit de hand in Haren. De beelden staan op internet en om 11 uur volgt een persconferentie over hoe het zo fout kon gaan.

Haren is een grote chaos en inmiddels is er een initiatief, ook weer via Facebook, opgezet om de rommel te gaan opruimen.

De gewonden zijn afgevoerd naar het ziekenhuis en enkele relschoppers zijn opgepakt door de ME. Camerabeelden worden verspreid met het verzoek de relschoppers te herkennen en aan te geven. Waar gaat het naar toe in deze wereld? Een groot deel van de bezoekers kwam gewoon voor het verhaal, voor de sensatie. Er was allang bekend gemaakt dat er géén feestje zou zijn. Het feestvarken was inmiddels zelfs ondergedoken.

Wat zijn dit voor jongeren? Met een flink alcohol promillage gaan ze op zoek naar ruzie, gevechten en ravage. Is er iets fout gegaan in hun opvoeding? Het zal je kind maar zijn. Zit het in hun genen? Zijn het niet-behandelde psychiatrische patiënten? In ieder geval is het niet normaal. Er liepen behoorlijk jonge jongeren rond. Wie laat zijn zoon of dochter dan gaan? Weten ouders helemaal niet meer waar hun kind naartoe gaat? Het heeft allemaal te maken met een film, genaamd Project-X. Daarin geven 3 scholieren een verjaardagsfeest dat totaal uit de hand loopt. Inmiddels is dit initiatief in het echte leven overgenomen.

Tijdens het journaal gisteravond gaven bewoners nog enthousiast aan dat ‘er eindelijk eens iets gebeurde in Haren’. Nou dat hebben ze geweten. Het lijkt bijna op een slagveld zoals in het Midden-Oosten. Ik hoorde berichten dat vanavond Valkenswaard aan de beurt is voor zo’n feestje. Dat komt akelig dichtbij. Er hoeft maar iemand een hekel aan je te hebben, een oproep op Facebook te plaatsen met jouw adres erbij é voîlà jouw woonplaats is aan de beurt.

Het ergste is nog het gevolg. Wie draait er op voor de kosten? In het geval van het feestje van vannacht ging het om een meisje uit een villawijk. Maar ik geloof nooit dat haar ouders de rekening gepresenteerd krijgen. Dat zullen de belastingbetalers wel zijn. Met zijn allen draaien we op voor de gevolgen van mislukte opvoedingen. Het lijkt mij hoog tijd dat we wat meer aandacht aan onze kinderen gaan besteden.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten