zaterdag 14 april 2012

Mottenplaag in de Togakamer - neem een eco-toga

Waar Dorus lang geleden vertederd zong over de twee motten die hij in zijn oude jas meedroeg en ze zelfs een naam gaf “Charlotte en Bas”, is er in Amsterdam een paniek gaande die zijn weerga niet kent. Oorzaak: een mottenplaag in de Togakamer van de UvA.


Bron: afbeelding

In Griekenland is het nog heel normaal om in de lente alle kleden uit huis op te rollen. Samen met de winterkleren, dekbedden en dekens worden ze vervolgens, voorzien van mottenballen, opgeborgen tot na de zomer als de koude weer terugkeert.

Een nietszeggend klein fladderend beestje zonder enig gewicht of substantie, meer is een mot niet. Want zeg nu zelf als je er tegenaan blaast, valt het al bijna uit elkaar, laat staan als je het aanraakt dan vergaat het als flinterdun papier. Zo’n beestje is dus in staat een ware ravage aan te richten. Ze zijn aangetroffen in de Togakamer en op andere locaties van UvA. Met hun kaken zijn ze in staat kostbare kleden aan te vreten en nu dus ook toga’s. Naarstig wordt gezocht naar hun herkomst en hoe ze bestreden kunnen worden. Want toga’s zijn kostbaar en niet even te vervangen als een wollen truitje waar wat gaatjes in zitten. Een ex-medewerkster van de leverancier van de toga’s was niet verbaasd toen ze het hoorde. Bij haar voormalig werkgever fladderden die beestjes gewoon rond. Zouden er een paar meegelift zijn met een nieuwe toga? Of heeft er een wat eitjes gelegd in een nieuw afgeleverd exemplaar? Het maakt eigenlijk niet uit. Met een beetje pech zitten de toga’s binnenkort vol met gaatjes en moeten ze vervangen worden.

Maar ook die nieuwe toga’s lopen vervolgens het risico te worden aangevreten als achtergebleven eitjes uitkomen en een nieuwe generatie motten de aanval inzet. Er is een oplossing. Onlangs is de eco-toga gelanceerd. Een toga die motten-proof is. Gemaakt van een stof die niet ontvankelijk is voor motten – een moderne (recyclebare) polyester – is deze toga dé oplossing voor de UvA!

Geen opmerkingen :

Een reactie posten