zaterdag 21 april 2012

Stoere mannen

Wat is nou een stoere man? Daar bestaan vast veel verschillende definities van. Van de een mogen ze niet huilen terwijl ze van de ander pas echt stoer, echt man zijn als ze hun emoties wel tonen. Een man die voor zijn idealen opkomt, een huisvader, een die juist geen spinnen doodmaakt. Er valt niets tegenin te brengen. Meningen verschillen.

Vanochtend heb ik stoere mannen gezien. Ik bracht er een naar zijn werk. Daar werd verzameld voor een training in Duitsland. Collega’s met niet allemaal dezelfde functie maar wel een overeenkomst behalve het bedrijf waar ze werken, namelijk een chauffeursdiploma. Een vereiste voor Nederlandse chauffeurs naast het groot rijbewijs. Om dit diploma te behouden moeten zij elke 5 jaar 35 opleidingsuren(punten) opbouwen. Deze punten kun je met van alles verdienen. Bijvoorbeeld een cursus Frans waarvoor je bij voorbaat niet kunt zakken en waarbij je 3 woorden Frans leert. Voor het behalen van je BHV krijg je zelfs wel 14 punten. Handig natuurlijk maar of je er nou een betere chauffeur van wordt, is iets anders.


De training van vandaag is ook bedoeld om punten te verdienen. Het onderwerp (behalve Duitse worsten te verorberen) was voor de mannen aanleiding om graag mee te gaan. Ze gaan slippen op de vrachtwagen. Dat heeft nou een toegevoegde waarde. Ze rijden niet op bakwagentjes, maar op reuzen van 15 tot 18 meter lang. Als deze chauffeurs normaal voor hun werk op pad zijn, wegen de wagens en belading bij elkaar maximaal 50 ton. Als je dan in de slip raakt …, laat mij maar thuis, ik ben gelukkig geen man en al helemaal niet stoer. Al durf ik wel spinnen te vangen. Als er een ongeluk gebeurt waarbij een of meer vrachtwagens betrokken zijn, zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Het gebeurt veel te vaak. Een nuttige training dus.

Een deel van de stoere mannen ging met de bus en een paar collega’s waren aangewezen om de benodigde vrachtwagens naar Duitsland te rijden. Niets beter dan te leren slippen met je eigen wagens. Een indrukwekkende colonne, een stuk of 8 van die reuzen van 16 meter of langer die achter elkaar vertrokken.

Het liedje van vroeger kun je nog steeds niet met goed fatsoen leuk vinden, een fout liedje, maar ik moet er nu weer aan denken. “Met de vlam in de pijp scheur ik door de Brennerpas, met m’n 30-tonnen diesel, ver van huis maar in m’n sas” van Henk Wijngaard. Uiteindelijk willen die stoere mannen allemaal weer veilig thuis komen bij hun vrouw en/of kinderen. Maar ik geloof zeker dat ze zich machtig voelen achter het stuur van zo’n bakbeest.

Het zijn mannen en wagens die respect verdienen. Ze moeten in de smalste straatjes manoeuvreren zonder schade aan de omgeving toe te brengen. Er is wel eens een reclamespotje van geweest hoe een postbezorger op een vrachtwagen door een onmogelijk smal kronkelend straatje in een binnenstad achteruit wist te steken zonder iets te raken. De chauffeur en de organisatie werden om hun vakmanschap geroemd.

Vakman of niet, ze hebben een groot hart nodig want hoe vaak schieten automobilisten niet even snel voor een vrachtwagen langs zonder na de denken over de remweg van zo’n joekel die niet zomaar even vol op de rem kan.

Zelf heb ik wel eens achterop de motor gezeten ergens in de heuvels/bergen in Zuid-Duitsland. We gingen bergafwaarts en m’n vriendje vroeg zich voorop af waarom die vrachtwagen achter ons toch zo aan z’n toeter hing. We gingen toch hard zat? Wat zat die man toch irritant te duwen? Net op tijd bedacht hij zich dat die arme chauffeur ons waarschuwde. Hij was door zijn rem heen en kon niet anders dan wachten tot de weg weer omhoog ging en de zwaartekracht hem weer kon helpen te remmen. Tot die tijd moest er gewoon niemand voor hem rijden, in ieder geval niet zo dichtbij als wij. Met een peut gas erbij schoten we weg.

Ze kunnen slipcursussen doen zoveel ze willen maar als de andere weggebruikers niet leren begrijpen wat chauffeurs wel en niet kunnen, puur door het materieel waarop ze rijden, blijft er veel fout gaan.

Dus, allemaal een beetje respect voor onze stoere mannen! Dan komen we allemaal veilig thuis.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten