vrijdag 4 november 2011

Familieverhalen - opa's Harley en oma's fiets

Net als ik, was mijn opa van vaderskant (Van der Peet) niet al te geconcentreerd. Na de geboorte van een van zijn kinderen zou hij wel even de vroedvrouw naar huis brengen met zijn Harley Davidson met zijspan. Ongetwijfeld onder de indruk van de geboorte die hij (gezien het tijdperk) vast niet van nabij heeft meegemaakt, is hij met vroedvrouw en al met zijn motor de plomp in gereden.

Om een idee te geven van het tijdperk: opa Van der Peet overleed op 27 september 1948. Zijn vader, mijn overgrootvader, overleed op 9 juni 1926. Zijn geboortedatum was 24 augustus 1861.

Oma Van der Bijl (geb. Van der Werf) heeft ooit geprobeerd te leren fietsen. Dat was tijdens de mobilisatie van de Eerste Wereldoorlog. Zoals ik al zei, lang vervlogen tijden. Oma zat op de fiets, met lange rokken, ongetwijfeld. Het leek te lukken dat fietsen, maar remmen, hoe moest dat nu eigenlijk. Ze wist het niet. De enige manier om te stoppen bleek de colonne militairen te zijn waar ze op inreed. Oma heeft nooit meer op een fiets gezeten.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten